Ungdomstravet på Forus har hatt en flott tur til Romme

Ungdomstravet er en viktig del mellom ponni og storhest travet.
tekst og bilder sendt av Trond Olav Salte

Studietur, Rogaland Travforbunds ungdomsgruppe

 

Fredag 11.11.16 reiste 17 ungdommer i alderen 13 til 22 år og 4 voksne fra Stavanger, på tur til Borlanget i Dalarna / Sverige.  Formålet med turen var å besøke vennegruppen ”Frick`s Dalatalanger” som er ungdomsgruppen i Romme / Rattvik travbane. Vi skulle på stallbesøk og delta i kuskematch Lørdag kveld på Romme travbane. Vi ankom  hotellet fredag kveld, og etter innsjekking var det ut en liten tur å spise litt før det var sengetid.

 

På lørdag kl 1030, ble vi møtt av leder for ”Frick´s dalatalanger”, Åsa Holmberg, som ble med på bussen som satte kursen for treningsanlegget til travtrener Jørgen Westholm. Treningsanlegget ligger i Sala som er ca 1 times kjøring fra Romme Travbane mot Stockholm.

 

Jørgen Westholm har hatt stor fremgang de siste årene som travtrener, 2016 ligger an til å bli hans beste år  noensinne, nylig tok de sin 100 stallseier og stallens ca 90 hester har til nå løpt inn ca 10 mill svkr. De holder på å bygge opp treningsanlegget som er på ca 750 dekar og de har som mål om å utvikle anlegget til Sveriges beste og mest komplette treningsanlegg inne 2 år. De har et innebygd rettstrekk med tak over på 700 meter, her er det løs/dyp sand, og et annet utendørs rettstrekk på 1200 meter, med fastere underlag. De hadde en gress rundbane, som de skulle gjøre om til grus/leir bane, med spesielt underlag. Han hadde vært hos Åke Svanstedt og tatt med seg grus fra hans treningsbanen og ville prøve å få tilsvarende underlag. Filosofien er at hestene skal gå mest mulig ute og trenes hurtig / intervall to ganger i uken, pluss mosjonering/ridning mellom.  Han var også opptatt av at hestene skulle gå lavt med hode under trening for å styrke hestens rygg og bakpart (bakkne).  Westholm har også kjøpt 8 stk norske kaldblodshester som han har i trening. På stallen står blant andre Odin Tabac årets SM vinner, Westholm lovet at neste år skulle de gi selveste Tekno Odin kamp, etter en god vintertreningsperiode.

 

Jørgen Westholm er også veldig opptatt av å sette hesteeieren i fokus, gi oppdateringer fortløpende. Han forklarte at så fort en hest på stallen var starterklært gikk det ut SMS til hesteeieren. De har som mål om å sende treningsinfo hver uke og film av hesten i treningsarbeidet til hesteeieren hver uke.  Han har lykkes i å etablere andelslag til sine eiere. Westholm påpekte overfor ungdommen at de alltid må huske på at ”kunden alltid har rett” da det er kundene som er grunnlaget for virksomheten. Og at en som travtrener i dag, for å overleve må utnytte mulighetene i teknologien for å gi kunden / hesteeieren mest mulig informasjon, så enkelt som mulig.  Han underbygget dette med at ”syns man inte, så fins man inte” en markedsføre seg selv mest mulig vi sosiale medier, hjemmeside og media generelt. Tiden er forbi der en kan sitte i stallen og vente på at noen skal komme og banke på døren for å spør om å få kjøpe hest. Så forklarte han hvordan han tar hånd om sine kunder på løpsdager hvor han inviterer de inn i sin hestebuss på kaffe, annen ”god drikke” og smørbrød. Hesteeierne har hester fordi det skal være moro og trivelig, ikke bare for å vinne store premier. Derfor mente han at det er så viktig at hesteeierne skal føle seg viktig, bli satt pris på og at de få gode opplevelser ut av sitt hestehold. Westholm mente også at travbanen/travsporten må sette mye større fokus på hesteeierne. Han viste til for eksempel flyselskapene har sine kundefordelsprogrammer (gull, sølv og bronse medlemskap og fordelene som følger i forhold til kunde engasjementet)  Han foreslo at det burde vært hesteeier lounger på hver travbane som burde varte opp hesteeierne som hadde starthester. Hesteeierne er grunnlaget for både trenerne/aktive, oppdrettere og travsporten.

 

Jørgen Westholm er en person som byr på seg selv og har et stort engasjement for travet og hesten, ungdommen sugde til seg informasjonen og ble inspirerte av hans entusiasme. Han gav et råd til ungdommene for å lykkes i travsporten og det var enkelt, ”hardt arbeid hver dag, ut å trene hest uansett vær og vind.” han oppfordret også ungdommen til å reise rundt til de beste trenerne og skaffe seg kunnskap. Han reiser selv også ut for å se hvordan andre driver med hest, det er alltid noe å plukke opp rundt omkring.

 

Deretter fikk vi treffe lærlingen Oscar J. Andersson som for tiden er sveriges mestvinnende lærling og som har hatt stor suksess. Oscar betegnes av mange som det største kuske talentet i Sverige. Det var ikke vanskelig å se at Jørgen var veldig fornøyd med sin fremgangsrike lærling. Oscar fortalte om sin bakgrunn i travet, sin reise i travet til hvor han er i dag. Han fortalte at han kom fra en travfamilie og hadde selv startet med ponnitravet. Videre hadde han ikke satset på skolen og utdanning, men heller jobbet hos forskjellige travtrenere og hele tiden vært nysgjerrig for å lære nye ting innen travtrening og håndtering av hesten. Det var nettopp denne nysgjerrigheten Jørgen hadde merket seg hos Oscar, hva spurte om alt mulig og lærte raskt, samt at han hadde talent for å kjøre hest.

 

Oscar hadde på grunn av sin store interesse og etterhvert store nettverk innen sporten alltid hatt tilgang på gode hester, som igjen var grunnlaget for hans suksess i løpsbanen. Videre tok han ut en hest på stallgangen og forklarte ungdommene hvordan de leser / vurderer en hests eksteriør og deler hesten inn i 6 deler som de gir poeng fra 1 – 9.

 

Under stallbesøket hos Jørgen Westholm fikk vi også møte Jørgens kone, Sara Westholm tidligere. Strømberg.  Hun jobbet tidligere hos STC som ansvarlig og den som satte ungdomsarbeidet på kartet i svensk travsport. Vi fikk diskutert viktigheten av å jobbe for ungdommene inn i sporten og organisasjonsarbeidet. For å opprettholde, utvikle og hindre forgubbing i travsporten, må ungdommenes stemme bli hørt.

 

Når vi etter hvert ble ferdig med et fantastisk stallbesøk hos Stall Westholm gikk turen videre til en strutsefarm som ligger like ved Romme Travbane, her fikk vi sett levende strutser og strutsekyllinger. Deretter hadde vi et varmt måltid hvor stutsekjøtt stod på menyen, som falt i smak.

 

Deretter reiste vi til Rome Travbane hvor vi fikk omvisning på travskolen der. De hadde for tiden 4 ponnier og 2 stk voksne travhester. De hadde kurser for både barn og voksne. Voksenkursene hadde blitt veldig populære i Sverige de siste to år som følge av stjernekusken som gikk med kjendiser som lærere å kjøre travhest på svensk tv.

 

Kveldens og turens høydepunkt for ungdommen var travløpene og kuskematchen mot de svenske ungdommene på Romme travbane som startet kl 1830. Det var ungdomskveld på Romme Travbanen denne kvelden og 5 av 11 løp var forbeholdt ungdommer/lærlinger. Det var også finaler i Pastor Stephens lærlingsserie, hvor vinneren skulle kåres som fikk opphold under Prix dÁmerique 2017, vinneren ble Nicklas Hammarstrøm, som våre ungdommer kjenner godt fra ungdoms samlingen vi har vært sammen. De yngste ungdommene Martine Erga, Lene H. Mæland og Andre R. Salte skulle konkurrere i ponniløp mot svenske ponnikusker. De gjorde alle en fin innsats med 4 plass som best, det var Andre R. Salte bak Solos Extra, som gikk km/t 2,09.

 

I monteløpet som var kveldens første løp, som besto av 7 hester og med skr 25 000,- i første premie, skulle Beate Barka, Maylen Lode og Lena Høiland prøve seg. De hadde nok ikke vørt så heldige med hestene de skulle ri og endte med 5, 6 og 7 plass, med Beate Barka og Barack Boko km/t 1,17,6am, som best plassering

 

Kveldens 3 løp, gikk inn i kuskematchen sulkyløp. På startstreken var 11 hester, etter 1 strykning. Det var også i dette løpet skr 25 000,- i første premie. Løpet gikk over 2140 meter autostart. Vår egen Mette H. Mæland satt bak løpets store favoritt nr 3 Claymore, som stod til oddsen 15 igjen for 10. Mette kjørte resolutt til tet i det bilen slapp feltet avgårde. Siden holdt hun konkurrentene på behørlig avstand i friskt tempo, 1,11 første 500m og 1,13 første 1000m. Mot mål begynte tempoet å sette seg i føttene og hest nr 6 Listas Spirite og Felicia Jansson nærmet seg mye oppunder mål. Men Mette og Claymore red stormen av og kunne strekke armen i været i det hun passerte mållinjen, kilometer tiden ble gode 1,14,8am. Dette var Mette sin andre seier i karrieren, til stor glede for eier og trener. De andre ungdommene våre kjørte alle fine løp og fikk premier med sine hester.  Stine Lode kom i mål som nr 4 med hesten Rozita J.E.L. 1,15,6 km/t , nr 5 ble Aberfeldy og Tord R. Salte km/t 1,15,6, nr 6 Liam Palema og Thomas Sverre Karlsen km/t 1,15,7, nr 7 Attraction og Ida Skjæveland km/t 1,15,9.

 

Kvelden ble avsluttet med felles middag med de svenske ungdommene og premieutdeling til alle ungdommene i resturanten på Romme travbane.

 

 Vi har hatt nok en fantastisk inspirerende og kjekk tur med travet og hesten i sentrum. Vi har knyttet nye kontakter, fått nye impulser, opplevelser og gode minner som gir ny motivasjon for å fortsette med travsporten som vi elsker. Stor takk til Åsa Holmberg som alltid tar oss så godt i mot og Romme / Rattviks travselskap som virkelig setter ungdommene i fokus. Dette er nå blitt en tradisjon som vi skal fortsette med i ”hur lenge som helst” 🙂