Hestens beste venn!

Ailin Berg-Almaas i Åsenfjord bruker to-fem timer på hest hver dag. I helgene blir det ofte mer. Og hun stortrives med det.

Det er nemlig ikke bare kos å ha hest som hobby. Det hører med mye hardt arbeid også. Stell, trening, fliing og fôring. Men det er sånn 15-åringen fra Åsen liker å ha det.

–        Jeg holder på med ponnitrav og hest på grunn av det de gir tilbake. De blir som en bestevenn, sier Ailin.

 

 

Årsbeste i NM

Ni år gammel fikk hun sin første ponni. Siden har ponnitrav vært den store hobbyen ved siden av fotball i IL Aasguten. Men nå er fotballskoene lagt på hylla til fordel for de firbeinte.

–        Mamma har alltid vært interessert i hest og jeg var med henne i stallen, husker Ailin fra oppveksten. Det tok ikke lang tid før hun fikk den samme interessen, og som niåring ble hun altså den stolte eieren av shetlandsponnien Run DMC. Hun kalte ham bare Runny.

Deretter ventet lisenskurs for ponnitrav på Nossum travbane, og Ailin og Runny var klare for travbanen. Ponnitrav er en sport for barn og ungdom som har blitt stadig mer populær lokalt de siste årene. Denne sesongen har Ailin først og fremst kjørt løp med gotlandsrussen Twist. De to innledet sesongen med å representere Nord-Trøndelag i et løp der alle landets travforbund deltok på Klosterskogen Travbane i Skien i april. Og vant. I juni fikk de delta i Oslo Mini Grand Prix på Bjerke Travbane som eneste trønderske ekvipasje, og i juli kvalifiserte de seg til NM på Biri Travbane.

–        Jeg var med på NM i 2015 også, så dette ble for andre gang. Twist kom på 7. plass med årsbeste tid, og det er vi fornøyde med!

 

 

Ung, men erfaren

Det er en av de ekstra varme høstdagene når Frostingen svinger nedom gården i Åvika i Åsenfjord. Her har Tamin Sandy trent seg til tidenes beste unghest i norsk travsport, og på gården er hesteinteressen fortsatt stor. I fire innhengninger rundt gården går det ni hester og beiter. Twist har blitt pensjonist, men han er fortsatt sprek. Kvelden før var han på rømmen, og må derfor finne seg i å gå for seg selv i en innhengning bak stallen. I trøa nedenfor huset til Ailin og familien går to lovende unghester. Frost F.L. og Marlando. Ailin kjørte 3-åringen Frost for første gang i løp i Nord-Norsk Ponni Grand Prix i Harstad i sommer. Unghesten travet like så godt inn til en 1. plass.

–        Da fikk han krans om halsen, og det er stas, smiler Ailin som med cirka 80 løp på totalisatorbaner (baner der det foregår organisert veddeløp for dyr) rundt om i landet og i Sverige, og like mange løp på lokalkjøringer, har blitt en erfaren kusk til tross for sin unge alder. Og hun kan se tilbake på en god sesong på travbanen.

–        Det ble 18 løp; 6 seire, 5 andreplasser og 2 tredjeplasser, så det ble en god statistikk, forteller Ailin som også skal starte på Leangen førstkommende lørdag, og har et par løp til å kjøre før sesongen er over.

–        Jeg tenker å holde på med ponnitrav i noen år til. Jeg kan i tillegg kjøre utvalgte travløp for ungdom med stor hest, og rideløp, såkalte monteløp, når jeg blir 16.

 

 

Lyst til å kjøre storhestløp

Innen travsporten er det flest jenter som kjører ponniløp, mens mannfolkene er i flertall som kusker i løp med store travhester. Ailin har lyst til å prøve seg som kusk i storhestløp også. Da klassen hadde utplasseringsuke i vår, var hun hos den kjente travkusken Jomar Blekkan.

–        Det var lærerikt å se hvordan de gjør det der, det er forskjell på en profesjonell travtrenerstall og en hobbytravstall, sier Ailin. Tilbakemeldingen hun fikk var at hun hadde et veldig godt håndlag med hestene.

–        Hun har kjørt hest før, sa Jomar, forteller mamma Anne Mette Berg-Christiansen.

–        Ailin er rolig sjøl, så da blir hestene rolige rundt henne, legger hun til.

–        Det er lettere å kjøre storhestene, de hører mer etter enn ponniene, kommer det fra Ailin.

 

 

Lytter til hesten

I dag er Ailin elev på 10. trinn ved Åsen barne- og ungdomsskole. Hun har lenge tenkt å søke seg inn på travskolen Wången i Östersund til neste høst.

–        Men så ombestemte jeg meg. Jeg tror det blir videregående på Levanger i stedet, så kan jeg holde på med hestene heime i tillegg.

–        Hva må til for å bli en god kusk?

–        Du må prøve å høre på hva hesten synes er best. Ikke presse den for mye. Jeg prøver å være snill, men samtidig hard for å få den til å yte sitt beste. Du må samarbeide med hesten, ikke gå imot den, forklarer Ailin. Og legger til at det er litt taktikk når hun kjører ponnitrav. Skal de gå hardt ut, eller ligge bak og vente?

–        Det beste er å ligge bak lederryggen og spare seg, så kan vi komme med en sterk spurt på slutten.

–        Hva er målet?

–        Å bli en best mulig kusk. Vi nådde målet om å komme til NM i år. Og det er et mål å få begge unghestene så bra som mulig. Jeg får starte med det, så får vi se! 

Tekst: Sigfrid Hagerup

Foto: Sigfrid Hagerup, Anders Vinje og privat

Bilde1 tekst: I konfirmasjonsgave fikk Ailin Berg-Almaas seg et føll. Creek’s Surprise, oldebarnet til Tamin Sandy og barnebarnet til Tamina Sandy. Ailin kaller ham bare for Tassen. Kanskje stiller de to til start på travbanen en dag.